ICT-coördinator van het jaar 2019
De wedstrijd
Tussen september en december 2018 werden 70 ICT-coördinatoren uit het Vlaamse onderwijs genomineerd door 238 collega-ICT-coördinatoren, -leraren, en -directies. Een jury van verschillende actoren uit het onderwijs duidde hierna één winnaar en acht eervolle vermeldingen aan. Op 28 maart mochten de winnaars hun prijs in ontvangst nemen.
De wedstrijd is uniek in Vlaanderen en wordt georganiseerd door Vicli en Signpost.
“De verwachtingen van een ICT-coördinator op school door scholengemeenschappen, -groepen en -besturen op de verschillende niveaus zijn hoog, uitgebreid… en zeer divers. Zo moet een coördinator de ICT-infrastructuur onderhouden, en is hij of zij vaak beleidsmatig en pedagogisch medeverantwoordelijk voor de inzet van ICT op school. Daarnaast wordt van ICT-coördinatoren verwacht dat ze teamspelers zijn, verantwoordelijkheid durven nemen en innovatief zijn. Vaak worden ze – misschien wel ten onrechte – als manusje-van-alles gezien,” zegt Koen Vandenhoudt, voorzitter van Vicli en lerarenopleider aan Hogeschool PXL.
Met deze wedstrijd willen de organisatoren een ICT-coördinator uit het Vlaamse onderwijs in de kijker te zetten voor zijn of haar uitmuntende opdracht.
“Daarom wilden wij deze wedstrijd heel graag mee organiseren. De job van de ICT-coördinator is niet te onderschatten. Om die reden proberen wij, samen met Vicli, iets terug te doen voor deze mensen en zo onze waardering te tonen”, voegt Jens Cuypers, Sales & Marketing Manager bij Signpost daar nog aan toe.
De winnaar draagt gedurende één jaar de titel van ‘ICT-coördinator van het jaar’. Daarnaast hebben we ICT-coördinatoren geselecteerd die een eervolle vermelding krijgen, omdat ook zij een plaats voor het voetlicht verdienen.
UITSLAG
Winnaar ICT-coördinator van het jaar: Jonas Nackaerts (WICO Campus TIO in Overpelt)
Jonas werkt binnen de scholengemeenschap op twee verschillende campussen. Hij is zowel technisch als pedagogisch ICT-coördinator en geeft zelf ook nog vier uur per week Lichamelijke Opvoeding. Recent startte hij samen met zijn ICT-team een project op met Chromebooks, Chromebits en Google Apps For Education. Om up-to-date te blijven is een bezoek aan de BETT-show geen moeite voor hem. Hij schoolt zich dus bij, voelt wat leerlingen willen, wat de noden van de leerkrachten zijn en weet op een fantastisch manier de brug tussen hen en ICT te slaan. In het kader van sharing is caring wil hij zijn kennis en kunde graag delen buiten de school. Hierin ondernam hij al enkele stappen. Zo is hij de mede-oprichter van de website www.itoolbox.be.
Hij wint als ICT-coördinator van het jaar 2019 een OMEN gaming laptop van HP (t.w.v. 2000 euro), een Lenovo N23 Chromebook (t.w.v. 250 euro), een Adobe Creative Cloud Suite (t.w.v. 299 euro) en een McAfee thuis- en schoollicentie (t.w.v. 475 euro).
V.l.n.r.: Ben Lambrechts (algemeen directeur Hogeschool PXL), Jonas Nackaerts (ICT-coördinator van het jaar 2019), Pieter Barremaecker (CTO Singpost)
Bekijk de video van zijn inzending:
Eervolle vermeldingen: Kris Cuyt (Scholengemeenschap Noordring), Ines Eerdekens (Sint-Martinusscholen Campus Ursula Herk-de-Stad), Raf Vandelaer (Sint-Martinusscholen Herk-de-Stad), Sven Vanhoecke (Busleyden Atheneum), Nico Maes (STEAM basisschool curieuzeneuzen), Rik Tomsin (Provinciale Secundaire School Voeren), Maxime Vangramberen (Vrije Basisschool Onze-Lieve-Vrouwecollege) en Maarten Verheyen (Stedelijke basisscholen Hasselt).
V.l.n.r.: Kris Cuyt, Maxime Vangramberen, Raf Vandelaer, Ines Eerdekens, Jonas Nackaerts, Maarten Verheyen, Nico Maes, Sven Vanhoecke en Rik Tomsin.
OVER DE WEDSTRIJD
Raadpleeg hier het wedstrijdreglement voor meer info, het wedstrijdverloop, toelatingsvoorwaarden, beoordelingscriteria, nominaties en de jury.